Klassieke Massage

Zo lang er mensen zijn is massage (Wellness) bekend; de hand op een pijnlijke plek leggen is eigenlijk heel gewoon. Of een zacht strijken of wrijven is ook bekend als heel zinvol en rustgevend. Een koude plek van het lichaam wordt gewoon warm gewreven. Alle therapieën zijn begonnen met het leggen van lichamelijk contact; het woord hand is terug te vinden in behandeling.

Historie

In China werd +/- 2700 voor Christus wordt er al over massage gesproken in religieuze geschriften, er wordt gesproken over massage in samenhang met acupunctuur en moxabehandeling. Deze methoden worden toegepast om het verstoorde evenwicht in het lichaam weer te herstellen. Een evenwicht van voor/achter, links/ rechts en onder/boven.

In India brengt men massage, baden en zalven in verband met religie. In de religieuze/ filosofische geschriften “de Veda” staat”. Het lichaam als tempel van God beschreven. Het lichaam reinigen en masseren met geurende oliën om ook hier de levensenergieën weer beter te laten stromen.

In Egypte en Perzië zijn reliëfs te vinden van massage. In Griekenland is een grote opbloeiende periode van massage bekend. De massage werd voorgeschreven door geneesheren aan atleten; als voorbereiding voor een wedstrijd en als blessurebestrijding.

Hippocrates (460 – ca. 370 voor Christus); “de vader van de Natuurgeneeskunde” wist van het nut van fricties bij distorsies (ontwrichting) bij gereponeerde luxaties en obstipatie. En vooral het effect van een massage: een korte krachtige massage werkt activerend en een langere iets zachtere behandeling is ontspannend en rustgevend. Op het eiland Kos in Griekenland kun je de ruïnes van het Hospital van Hippocrates nog steeds bewonderen. Ook staat er een boom die door hem is geplant waar je een blaadje van kunt kopen met de eed van Hippocrates er op. Deze eed heb ik als natuurgeneeskundige ook af mogen leggen.

In Italië is het Asklepios die het gebruik van massage onder zijn collega’s verbreidt. Hij liet, bij buikpijn en waterzucht, de buik met olie wrijven tot de verdraagzaamheidsgrens. Plinius (Italiaan) en Galenus (Griek), beide artsen, noemden massage in verband met waterbehandelingen, oefeningen en als deel van de dagelijkse hygiëne.

Pas rond 1550 na Chr. wordt de geneeskracht van massage opgepakt door Dr. Ambroise Paré (een Frans chirurg).

In Engeland publiceerde Dr. Thomas Sydenham (1660) over de goede uitwerking van massage.

In 1770 is het een Franse chirurg, Tissot, die massage mechanotherapie noemt. Hier komt de naam van Per Hendrink Ling (1776-1839) naar voren. Hij was gymnastiek- en vechtsportleraar en oprichter van het Gymnastische Centraalinstituut in Stockholm (Zweden). Hij doceerde massage en hier liggen de wortels van de Zweedse of Klassieke Massage.

De volgende school voor klassieke massage is in Amsterdam gesticht door een Nederlandse arts: Dr. Johan Metzger ( 1839-1901). Hij werkte ook in Wiesbaden en Parijs. Uit deze tijd stammen de woorden voor de massage grepen: effleurages, petrissages etc.. Massage werd een vast onderdeel van de geneeskunde.

De techniek van de Zweedse Massage werd door de Duitse orthopaed Dr. Hoffa (1859-1907) in Amerika onderwezen en hij bracht rond de eeuwwisseling de massage weer terug naar Duitsland. Hij stelde dat alleen artsen mochten masseren. Daarna ontstonden andere behandelingsmethoden: grepen op de huid naar (Haed 1889), de spierzones naar Mackenzie (1917) Segmentmassage. Namen als Dikke, Theirich-Leube en Kohlrausch, verdiepten zich in Bindweefselmassage.

Inmiddels komt de manuele lymfdrainage in de belangstelling door de Deen Emil Vodder, Dr Asdonk onderbouwd later de uitwerking hiervan en geeft de kennis ook door aan masseurs en fysiotherapeuten.

Op grond van Indiaanse en Chinese overlevering komen uit Amerika (mrs. Ingham) de reflexzones van voeten en handen in het openbaar. In Duitsland is dit verder onderwezen door Hanne Marquard en Dr. Froneberg. Als jongste tak is Christel Heideman te noemen van de school van Theirich-Leube met haar zicht op de stromingsleer van de levensenergie met haar Meridiaantherapie. Zij maakt ook gebruik van kleuren die op het lichaam aangebracht worden.

Mijn docente

Mijn massagedocente Marianne van der Mey-Tamm heeft haar gedegen opleiding in Duitsland genoten. Zij was leering op de massageschool Baumann in Freiburg. In haar stagetijd en ook later was zij leerling en medewerkster van de Mazdaznanarts Dr. Ludwig. Hij was geneesheer-directeur van het Pneuma-Instituut te Mühringen. Daarna heeft mijn docente vele ander opleidingen gevolgd bij o.a. Dr. Glaser, Frau Brüne, opvolgster van Dr.Ludwig Schmitt en bovengenoemde Duitse artsen, ze heeft in kuurklinieken gewerkt en is hiermee breed opgeleid. Zij is Masseurin (beschermd beroep) en Medische- en Kneipp bademeisterin. Ze heeft met veel passie haar vaardigheden aan mij overgedragen en ik masseer dan ook met veel plezier en volle overgave.

Terug naar overzicht

Voor meer informatie of het maken van een afspraak

Klik hier